Gratis WordPress Themes

Dit is een plaatje van gratis wordpress themes

Eén van de vele voordelen van het gebruik maken van een CMS platform zoals WordPress zijn de handige gratis WordPress themes waar je uit kunt kiezen.

Ze zijn niet alleen gratis maar ook nog eens heel eenvoudig te plaatsen zonder dat je enige kennis van programmeertalen nodig hebt zoals bijvoorbeeld HTML, CSS of PHP.

Door zo’n gratis theme te selecteren en voor je blog te gebruiken kan je met 1 klik op je muis in een paar seconden geheel automatisch de hele look and feel van je blog aanpassen, zoals gezegd, zonder ook maar 1 regel van code te moeten gebruiken.

Wat zijn WordPress themes?

Een theme is de opmaak van je blog, dus bijvoorbeeld de lettergrootte, de linker of rechter kolom waar je widgets staan, de kleuren van de links, de plaats van het menu (of de menu’s) enz.

Natuurlijk kan je dit zelf allemaal coderen, maar daar moet je dan wel de code voor weten en een klein foutje kan de hele opmaak van je blog door elkaar gooien.

Het is dus erg handig om een kant en klare theme te gebruiken en het mooie van het gebruik van een theme welke je direct van de WordPress site af kunt halen is dat ze allemaal gratis zijn.

Een theme is eigenlijk de code in het back end (de achterkant van je blog waar alleen jij of degene die toegang heeft tot je admin gedeelte) bij kan.

Aan deze code hoef je niets zelf te doen. Andere mensen (de coders die deze themes maken) ontwerpen deze themes.

Je kan een theme dus zien als het gezicht van je blog zonder de content (de tekst, foto’s en alle andere vormen van rich content die je je maar voor kan stellen).

Hoe kom je aan een gratis theme?

Waar je in het verleden zelf minimaal verstand moest hebben van HTML om het gezicht van je site aan te passen (of moest betalen voor iemand die dat voor je kon doen) kan je nu met een CMS zonder enige vorm van technische kennis heel eenvoudig het gezicht van je blog aanpassen.

Wil je eens rondkijken bij WordPress en weet je nog niet precies waar je al deze gratis themes kan vinden? klik dan hier! Maar als je liever gewoon de url in je browser intypt dan kan dat ook.

Je kan bijvoorbeeld naar https://wordpress.org gaan en dan op de link met de tekst “themes” klikken of je gaat direct naar de juiste locatie toe en dat doe je door het volgende adres in je browser in te typen en dan kom je direct bij de gratis themes uit >>> https://wordpress.org/themes

Andere opties om een ander theme in WordPress te zoeken?

Bovenstaande opties zijn vooral bedoeld voor als je nog geen wordpress blog hebt of voor als je wel een wordpress installatie hebt draaien maar nog niet ingelogd bent.

Ingelogd bij WordPress en dus toegang tot je backend? Mooi! Dan kan je het volgende doen om je theme te wisselen:

Ga naar het menu aan de linker kant van je scherm.

Ga met je cursor  naar Weergave.

Ga met je cursor naar Thema’s, klik daarop en je komt in de database met gratis themes.

Daar vandaan kan je kiezen uit de bestaande themes in je backend of een nieuwe kiezen, downloaden en installeren.

Wat als het nu niet lukt?

Mocht het om wat voor reden niet lukken met bovenstaande uitleg laat het me dan weten door onder aan deze pagina een reactie achter te laten en ik kom zo vlug mogelijk bij je terug.

Zijn alle themes gratis?

De themes waar je uit kan kiezen bij wordpress.org zijn allemaal gratis en die mag je allemaal gebruiken en zo vaak verwisselen als je zelf maar wilt.

Verder zijn er ook nog andere locaties op het internet waar je gratis themes kan vinden.

Populaire gratis themes buiten de WordPress website om zijn de gratis themes van bedrijven die naast de gratis versies ook betaalde versies hebben, de zogeheten Premium WordPress themes, op deze betaalde themes kom ik zo nog even terug.

Deze bedrijven (of websites) zijn onder andere:

Woo Themes (waar je bijvoorbeeld een webshop kunt maken).

Themeforest (waar je je eerst aan moet melden voor een account en dan alleen uit de gratis themes van die maand kan kiezen).

Ik vind het zelf het handigste zoeken in de database met gratis themes op WordPress.org maar kijk vooral ook eens rond bij de andere links of doe een zoekopdracht op Google of een andere zoekmachine en kijk eens rond of er misschien iets voor je tussen zit.

Voordelen van gratis themes.

De voordelen van gratis themes zijn wel duidelijk denk ik maar ik som ze toch nog even voor je op:

  • Gratis. (Als je nog geen geld uit wil geven aan een theme dan zijn de gratis themes een prima optie).
  • Support. (Ieder gratis theme heeft een support pagina en anders wordt je snel geholpen op de diverse forums)

Nadelen van gratis themes.

Naast de voordelen zijn er natuurlijk ook nadelen aan het gebruik van een gratis theme. Denk hierbij aan:

  • Slechte code. (De code van gratis themes zit slechter in elkaar als de premium versies).
  • Langzamer. (Door de slechtere code laden ze langzamer wat slecht is voor je positie in Google).
  • SPAM. (Ze zijn vaak door de code ook gevoeliger voor SPAM aanvallen, gelukkig kan je door middel van beveiligingen en plug ins hier een groot gedeelte van opvangen, draai ook altijd back ups van je blog).
  • Niet uniek. ( net als een premium wordpress theme zijn ook de gratis themes niet uniek, meerdere blogs kunnen dus exact hetzelfde theme gebruiken).

Laat je hier vooral niet te erg door afschrikken, Blog Advies Gids.nl draait ook op een gratis theme omdat de functies die ik zocht in dit gratis theme verwerkt zaten.

Zijn er nog andere opties om aan een andere theme te komen?

Om je theme te verwisselen zijn er grofweg drie opties:

  • Gratis themes.

De gratis themes zijn hierboven al besproken.

  • Premium themes.

De premium themes zitten qua code (over het algemeen) beter en veiliger in elkaar, maar zijn nog steeds niet uniek.

  • Custom themes.

De custom themes zijn de enige optie om aan een unieke layout van je WordPress blog te komen. (Niet helemaal waar, ook de gratis en premium themes kan je door middel van coderen aanpassen, ga je hiervoor maak dan eerst een child theme aan van het origineel).

Een custom theme worden van de grond af aan helemaal naar jouw wensen opgebouwd en ingedeeld. Hou er wel rekening mee dat hier een behoorlijk prijskaartje aan hangt. Maar als het je het geld waard is zou ik het zeker doen maar de keuze hierin is natuurlijk helemaal aan jou.

Ik zou je willen adviseren om te beginnen met gratis WordPress themes, en later over te stappen (als je dat nodig vind) op een sneller en beter gecodeerd premium theme.

Wil je meer weten over het opzetten van een wordpress blog? In deze cursus wordt alles van A tot Z met kijk-mee-over-mijn-schouders HD video’s duidelijke uitgelegd. Het is de cursus waar ik al mijn kennis over wordpress en internet marketing heb geleerd. Ik kan hem je dan ook van harte aanbevelen!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *