wat is een backlink

Wat is een backlink en waarom heb je ze nodig?

wat is een backlinkWat is een backlink en waarom is het hebben van backlinks zo belangrijk voor je website?

Als je een website hebt en je wilt hoger in Google komen dan is het van cruciaal belang dat je enerzijds content op je site plaatst die waardevol is voor je bezoekers. anderzijds is het hebben links van andere sites naar jouw site belangrijk.

Maar pas op niet alle links zijn even waardevol voor je linkprofiel.

Welke links je nodig hebt, welke je beter niet kunt hebben ga ik je nu vertellen.

Wat is een backlink?

Een backlink is dus een link van een andere site naar jouw site. Letterlijk vertaald zou je het dus een link terug naar jouw site (of artikel) kunnen noemen.

Waarom heb je backlinks nodig?

Plaatsen van de juiste links naar je site kan erg aantrekkelijk zijn omdat je zo de waarde van jouw website verhoogt in de ogen van de zoekmachines.

Want als er veel externe bronnen een link naar je site plaatsen dan zal je wel veel waarde bieden, toch?

Nou, niet helemaal. En dat komt vooral doordat er veelvuldig greyhat en blackhat linkbuilding gedaan wordt.

Whitehat, greyhat, blackhat, waar heb je het over?

Ik liet net de termen grey en black hat al vallen. Zonder te technisch te worden en te diep op zoekmachine optimalisatie in te gaan ga ik je heel in het kort even het verschil tussen deze drie termen uitleggen.

Whitehat backlinks zijn links die je op een natuurlijke manier hebt verkregen. Over het algemeen zijn dit de beste links die je naar je website kunt laten verwijzen.

Deze links krijg je over het algemeen niet zo heel snel maar ze zijn voor je rankings in de zoekmachines wel het belangrijkste.

Over het algemeen kom je hier aan door veel en waardevolle informative te verschaffen met de content die je tijdens het bloggen plaatst.

Als je bezoekers een artikel hebben gelezen op je site en ze vinden het waardevol (ze zijn goed geholpen met de vraag die ze hadden en die jouw artikel voor ze beantwoord heeft) dan is er een grote kans dat ze het delen op social media kanalen zoals Twitter en Facebook.

Ze zullen ook eerdre geneigd zijn om andere mensen naar jouw site te verwijzen want jouw site levert uitgebreide antwoorden en uitleg over datgene waar ze meer over wilden weten.

Greyhat backlinks zijn links die je op een wat minder correcte manier hebt gekregen. Dit soort links krijg je vaak niet op een natuurlijke manier zoals dat wel het geval is met whitehat links.

Denk bij grey hat links aan links terug naar je site die je zelf plaatst op bijvoorbeeld overzicht websites zoals startpagina websites.

Zo kan je in een korte periode aardig wat links verkrijgen maar de tijden dat dit goed was voor je ranking liggen ver achter ons.

Mocht jij dit type linkbuilding toe passen bedenk dan goed dat het nu en volgende week misschien goed werkt maar dat dit je op de lange termijn niets positiefs op zal leveren.

Dan zijn er nog Blackhat backlinks. Dit zijn echt de links waar je je vingers niet aan wilt branden als je een serieuze speller in jouw niche wilt zijn.

Blackhat links worden vaak aangekocht via bronnen die je beloven dat ze je voor een paar euro 100 of meer links willen geven. Maar pas op, deze links zijn meestal van lage waarde en komen al snel in de categorie spam voor.

Google is slim en je doet er slim aan om niet in deze valkuilen te trappen. Hoe mooi het ook lijkt, dit soort oplichting werkt je op de lange termijn tegen.

Wat zijn sociale backlinks?

Wat je wel kunt doen is zelf links plaatsen vanaf social media kanalen. Door profielen op de bekende social media platformen zoals Twitter en Facebook te plaatsen zorg je voor links vanaf sterke domeinen.

Maar let op, je moet niet ineens overall profielen aan gaan maken, alleen een backlink naar je website maken en er verder niets mee doen.

Als je sociale backlinks van waarde wilt hebben dan moet je wel regelmatig relevante informative delen op die sites (natuurlijk is alleen je eigen artikelen vermelden inclusief een link naar dat artikel niet de bedoeling).

Je kunt relevante informatie van andere sites in jouw niche delen, leuke info delen en je mengen in discussies zonder alleen maar te spammen en je eigen website te vermelden.

Een andere krachtige manier is het plaatsen van buttons onder je artikelen waardoor het voor je bezoekers eenvoudig wordt gemaakt om jouw artikelen te delen op hun eigen social media kanalen.

In WordPress kan je bij de plugins op zoek gaan naar dit soort buttons en ze zonder technische kennis daarna heel eenvoudig op je website plaatsen.

Wat zijn jouw backlink tips?

heb jij nog back link tips die ik niet behandeld heb (vast wel want er is veel meer over backlinks te schrijven)?

Ik zou het leuk vinden als je in de reacties hieronder dan laat weten welke backlink tips jij nog gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *