wat is een sitemap

Wat is een sitemap en hoe maak je die aan?

Een goede gebruiksvriendelijkheid van een website wordt steeds belangrijker, het moet voor je bezoeker duidelijk zijn waar hij wat kan vinden. Wat je zou kunnen doen is een sitemap aanmaken voor je site en zo het gebruikers gemak verhogen.

  • Maar wat is een sitemap?
  • Hoe maak je een sitemap?
  • Waar plaats je die dan?
  • Waarom heb je een sitemap nodig?

Zomaar een paar vragen waar ik mee zat toen ik voor het eerst een sitemap wilde gaan maken.

Ik kan me voorstellen dat jij deze vragen ook hebt (anders was je waarschijnlijk niet op dit artikel terecht gekomen) daarom heb ik besloten om hier vandaag een artikel over te schrijven.

Wat is een sitemap?

Ik zal maar gelijk met de vraag beginnen waar ik het eerste mee zat toen ik hoorde over sitemaps op websites.

Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik wist in eerste instantie niet eens dat er zoiets als een sitemap bestond en ik wist al helemaal niet waar zo’n sitemap voor diende en of ik die überhaupt wel nodig had.

Mocht je niet weten wat een sitemap nou precies is dan hoop ik dat het nu wel duidelijk wordt.

Een sitemap is een overzicht op je website waar vandaan je alle pagina’s en posts kan vinden.

Welke sitemaps zijn er beschikbaar?

Als je een sitemap aan gaat maken dan is het goed om te weten dat je kunt kiezen uit een sitemap.xml en een sitemap.html.

Beide versies zijn erg handig voor je bezoekers, via deze bestanden kunnen ze heel eenvoudig via aanklikbare links naar alle artikelen op je site navigeren. Nou is een sitemap.html de meest voor de hand liggende versie om je gebruikers snel een overzicht van je website te geven maar vergeet ook zeker de xml versie niet.

De laatste is namelijk ook erg goed om hoger in Google te komen.

Sitemaps zijn ook goed voor zoekmachines.

Als je wil dat je website goed gevonden wordt in Google dan is het heel verstandig om via Google Search Console (het oude Google Webmaster Tools) een sitemap.xml aan te maken.

Via deze sitemap weten de Google bots (de spiders) dat er een nieuw artikel op je site staat (of een bestaand artikel is aangepast). Dan kunnen ze je nieuwe of aangepaste artikel bezoeken en indexeren.

Hierna wordt je artikel opgenomen in de zoekresultaten waarna ze gaan ranken en waardoor er dus gratis bezoekers via de zoekmachine zoekresultaten via dat artikel op je site komen.

Hoe meer bezoekers, hoe meer kliks op je affiliate links en hoe meer commissie je kunt ontvangen. Het is dus erg belangrijk dat je jouw website sitemap.xml  (eenmalig) goed instelt.

Waar plaats je een sitemap op je website?

sitemap plaatsen

Er zijn diverse opties waar je je sitemap kunt plaatsen. Ik zal hieronder de meest voor de hand liggende locaties met je bespreken zodat je zelf uit kunt maken waar je je sitemap bestand plaatst.

Sitemap.xml

In het geval van de sitemap.xml maak je die dus eenmalig aan in je Google Search Console waarna je er niet meer naar om hoeft te kijken. Alle verdere updates gaan daarna namelijk automatisch.

Als je wilt kan je dit bestand op je website plaatsen. Dit kan je het beste doen in de footer van je website maar soms kiest men er ook voor om dit bestand in de widget area te plaatsen.

Ik kies er normaliter voor om dit bestand niet zichtbaar op de website te plaatsen.

Dit omdat ik het geen handige sitemap vind voor de bezoekers van mijn website. Er wordt namelijk een onderscheid gemaakt tussen berichten, pagina’s, tags en categorieën.

Voor de gemiddelde bezoeker van bijvoorbeeld een website over scheerapparaten voegt dit niets toe en is het niet echt eenvoudig om door de site te navigeren via deze sitemap.

Als jij het wel wil doen kan dat natuurlijk gewoon. Wel of niet zichtbaar maken van dit bestand maakt niets uit voor de vindbaarheid van je website, het is alleen maar belangrijk dat je dit bestand hebt aangemaakt.

Sitemap.html

Een sitemap.html (ook wel eens sitemap.htm genoemd) is een heel ander verhaal.

Deze sitemap vind ik een stuk overzichtelijker als de .xml versie en zou ik veel eerder zichtbaar plaatsen op je website.

Op een sitemap.html staan bijvoorbeeld alle artikelen (ook wel berichten of posts genoemd) allemaal handig bij elkaar onder een header.

Ook de pagina’s (ook wel pages genoemd) staan apart vermeld maar wel allemaal bij elkaar.

Via de sitemap.html zie je dus in een duidelijk overzicht alle berichten en pagina’s van je website bij elkaar staan. Alles is als een aanklikbare link zichtbaar waardoor je eigenlijk de sitestructuur ziet.

Hoe maak je een sitemap?

last but not least is hoe je een sitemap aan kunt maken.

Als je een WordPress website hebt (en dat hoop ik wel want dat is DE standaard) dan is het heel eenvoudig om zelf een sitemap voor je site aan te maken. Ik doe het in een paar klikken en heb echt geen technische kennis op dat vlak.

Met andere woorden, ik kan geen code aanpassen of schrijven en gelukkig is dat met WordPress ook niet nodig.

Als je een sitemap.xml aan wilt maken dan doe je dat in Google Search Console. Je hebt hier wel een account voor nodig maar ik zou je aan willen raden dat je dat gelijk doet (net als een Google Analytics account).

Om je aangemaakte sitemap aan je website te verbinden heb je plugin nodig. Ik gebruik de Yoast SEO plug in hiervoor. Mocht je geen WordPress website hebben en de overstap (nog) niet willen maken dan is dat op zich ook nog geen probleem.

In dat geval zou je via deze link je sitemap ook aan kunnen maken.

Als je via je browser wilt controleren of je de sitemap goed hebt aangemaakt dan kan je dat via de volgende link doen:

http://jouwwebsite.nl/sitemap.xml  (of http://jouwwebsite.nl/sitemap_index.xml) als je website adres beveiligd is dan vervang je http door https.

Wil je een sitemap.html aanmaken dan is dat nog veel eenvoudiger.

Je maakt een nieuwe pagina aan op je website.

Download en installeer de Table of Content Plus plugin, zet de instellingen goed en plaats deze tekst op de nieuwe pagina [template].

Pagina opslaan, aan je menu toevoegen en dat is alles.

Zoals je ziet is een sitemap maken en plaatsen helemaal niet moeilijk maar je moet het wel even doen. Het is handig voor je bezoekers en goed voor je SEO in Google.

Sitemap maken en plaatsen met de Affiliate Marketing Revolutie

Ik heb je hierboven uitgelegd hoe je een sitemap aan moet maken en hoe je jouw sitemap upload naar Google. Ik doe dit zelf met de handige video’s van de Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard.

Deze videocursus leert je alles wat je moet weten om geld te verdienen met je eigen affiliate websites.

Natuurlijk legt Jacko aan de hand van duidelijke video’s ook uit hoe je een sitemap maakt en doet hij dat dus voor. Het is echt een geval van kijken en nadoen.

Als je alles wilt weten wat er komt kijken bij een eigen website opzetten en er geld mee verdienen dan raad ik je deze cursus aan.

Klik hier om direct naar Jacko zijn website te gaan >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *