Wat is WordPress en wat kan je ermee

wat is wordpress en wat maakt dit CMS zo populair.

Wat is WordPress is een veel voorkomende vraag die je krijgt als je mensen uitlegt hoe je het best je eigen blog of website kunt maken.

Mocht jij ook (nog) niet weten wat WordPress is dan ga ik je dat nu uitleggen. Ontdek wat het is en waarom er zoveel gebruikers zijn.

Wat is WordPress precies?

WordPress is een Content Management Systeem, vaak kort weergegeven als CMS. Met een CMS kan je op een eenvoudige manier aan de hand van een soort gebruikerspaneel heel eenvoudig zelf een website of een blog maken, beheren en uitbreiden zonder een programmeertaal zoals HTML, CSS of PHP te beheersen.

 Wat zijn de WordPress voordelen?

Natuurlijk zijn er meer CMS systemen maar WordPress is met afstand het meest gebruikte CMS ter wereld. Dagelijks worden er nieuwe gratis plugins en themes ontwikkeld, doorontwikkeld en vrijgegeven voor gratis gebruik.

Updates.

Je wordt automatisch via email en via het gebruikerspaneel op de hoogte gebracht als er nieuwe updates beschikbaar zijn.

Support.

Door de vele gebruikers wereldwijd is er geen ander CMS systeem waar je met je vragen zo eenvoudig terecht kunt. Simpelweg omdat er al jaren zoveel gebruikers zijn is jouw vraag vast als eens beantwoord. Hierdoor is de support die je krijgt ongeëvenaard.

Schone code.

Een andere reden om WordPress te gebruiken is dat de code schoon en opgeruimd is wat Google op zijn beurt weer heel erg fijn vind en dat resulteert dan weer in een hogere waardering van blogs en websites gebouwd met WordPress waardoor die dan ook weer hoger in Google komen te staan.

Vooral de premium themes en custom themes zijn heel erg schoon, maar je kunt ook kiezen voor een gratis theme, maar dan is het risico wel wat groter. Daar en tegen is het gratis.

Open source.

Doordat het wordt ontwikkeld op basis van “open source” wordt de code ontwikkeld en beheerd door een community. Iedereen mag dus zelf code aanpassen. Hierdoor werk je altijd met een up-to-date theme en plugins (als je de aangeboden updates toepast).

Doordat het open source is staat de ontwikkeling ook nooit stil en mede hierdoor is de support dan weer zo goed. De vele forums online bieden voor nagenoeg iedere vraag wel een oplossing.

Mogelijkheden.

Door de vele plugins en themes zijn de mogelijkheden echt onbeperkt. Zo’n beetje alles is aan te passen of aan je site toe te voegen. Of je nu een blog, een website of een webshop wilt hebben met of zonder afreken mogelijkheden? WordPress heeft het!

Zijn er ook nadelen?

Ik zou tegen je liegen als ik zou zeggen dat alles aan WordPress positief is. Er zijn ook een aantal negatieve kanten aan het gebruik van WordPress en die wil ik je voor een goed en duidelijk overzicht niet onthouden.

Veiligheid.

Alhoewel het met de dag veiliger wordt, komen er door de populariteit ook hackers op WordPress af. Hierdoor is de mogelijkheid aanwezig dat je site(s) gehackt kunnen worden. Er zijn diverse plugins die je kunt installeren om dit risico te beperken, maar het risico is aanwezig.

Snelheid.

De beschikbaarheid van de diverse plugins zorgt ervoor dat je site langzamer laadt. Beperk dus het aantal plugins dat je installeerd.

Verder is het bekend dat de meeste gratis themes code hebben die of niet up-to-date is of die vervuild is waardoor je site minder snel opent. Ook hier heb je weer plugins voor die dit verhinderen.

Voor mij wegen deze nadelen niet op tegen de voordelen van dit systeem.

Overbodig om te zeggen waarschijnlijk, maar sinds ik WordPress een paar jaar geleden heb ontdekt draaien al mijn websites (op 1 na) op WordPress. Ja, ook deze website waar je nu bent is een WordPress site. Ik maak geen nieuwe sites meer buiten WordPress om.

Die ene website die niet op WordPress draait, draait op Site Build It, wat naast een hosting partij een geweldig alternatief is, zeker als je bij 0 begint en nog niks weet van websites en internet marketing.

Dan dit nog even.

Mocht je ook een wordpress site willen hebben, en ik kan het je echt aanbevelen, beslis dan wel op voorhand wat je ermee wilt gaan doen.

Als je WordPress zelf wilt installeren (wat ingewikkelder is als automatisch via bijvoorbeeld een hostingpartij als Versio) dan moet je er wel op letten dat je naar WordPress.org gaat en niet naar WordPress.com.

Bij de .com website mag je namelijk geen verdienmodel toepassen op je website of blog! Deze “gratis” aanbieder zou ik je af willen raden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *