WordPress permalinks aanpassen? Zo doe je dat!

wordpress permalinks

 

WordPress permalinks aanpassen is super simpel! Weet jij nog niet hoe dat moet? Geen probleem, ik ga je vandaag precies uitleggen wat je moet doen om voor eens en altijd je permalinks in WordPress goed te zetten zodat ze je gaan helpen om al je artikelen voortaan hoger in Google te laten eindigen.

Heb jij jouw website of blog (het is maar net waar je voor gekozen hebt) al op WordPress draaien? Zoals je misschien wel weet heb ik ondertussen al mijn blogs wel al op WordPress draaien.

Ik vind het een geniaal CMS systeem, en misschien nog wel belangrijker als wat ik vind, is dat Google en de overige zoekmachines de code van dit populaire Content Management Systeem heel goed en eenvoudig kunnen lezen wat dan weer goed is voor de ranking bij deze zoekmachines.

Wat zijn WordPress permalinks?

Voordat ik je uit ga leggen hoe je nou het beste, en met de minste moeite je permalinks in WordPress het beste kunt controleren en aanpassen als dat nog nodig is, ga ik je eerst even vertellen wat deze permalinks nou precies zijn.

Ik zal het je even uitleggen aan de hand van mijn eigen blog.

Ik schrijf nu dus een artikel over WordPress permalinks. Als ik de permalinks nooit had nagekeken dan had ik waarschijnlijk nooit gezien dat mijn gekozen zoekwoord voor dit bericht niet terug komt in de URL.

Dan had dit bericht er bijvoorbeeld zo uit gezien: www.blogadviesgids.nl/?p=123. Achter de slash (het naar rechts omgevallen streepje) staat dan de verwijzing naar dit bericht, dat is dus de permalink oftewel de altijd aanwezige link naar dit artikel.

Hieruit is dus niet af te leiden waar dit bericht over gaat en dat is dus op zijn beurt weer slecht voor de positie van dit artikel in de zoekmachine resultaten.

Een slechte positie in de zoekmachine resultaten is weer slecht voor de bezoekers waarvan ik hoop dat ze dit bericht gaan lezen

Waarom moet je de permalinks controleren en aanpassen?

Ondanks dat WordPress het meest gebruikte en zoekmachine vriendelijkste CMS (content management systeem) is, staan er standaard bij de installatie een aantal instellingen niet helemaal goed. Als je deze instellingen niet aanpast is je onpage SEO (Search Engine Optimalisation) niet zo optimaal als dat het zou kunnen zijn.

Dat is zonde want door deze slechte onpage SEO, wat eigenlijk in goed Nederlands de zoekmachine optimalisatie op je pagina’s en berichten is, laat je punten liggen in de ranking van je blogpost over een bepaald onderwerp.

Ik vertelde je net al dat een slechte permalink slecht is voor je vindbaarheid bij de zoekmachines. Dit, omdat als de permalinks niet goed staan de zoekmachines minder punten aan je artikel geven en je dus minder hoog in de ranking staat.

En je weet waarschijnlijk zelf wel dat alleen de eerste pagina in Google telt en dan als het kan het liefste zo hoog mogelijk op die eerste pagina.

Hoe kan je controleren of de permalinks goed ingesteld zijn?

Dat is dus de reden waarom het verstandig is om in ieder geval even te controleren hoe ze er op jouw site bij staan, dit kan je controleren in je browser door te controleren wat je ziet staan als je een artikel op je eigen site in je browser leest.

Maar ook in WordPress kan je dit natuurlijk controleren, en dat gaan we nu dan ook doen!

  1. Ga naar je WordPress backend (de achterkant van je website, waar alleen jij toegang toe hebt), ook wel het beheerders gedeelte genoemd.
  2. Ga nu naar de instellingen.
  3. Daar zie je permalinks staan, klik daar nu op.
  4. Boven aan zie je standaard staan, als je niets aangepast hebt staat dat aangevinkt en dan staan je WordPress permalinks dus niet goed.
  5. Ga nu met je cursor naar beneden en klik berichtnaam aan (of postname als je een Engelse WordPress installatie hebt draaien.
  6. Klik nu op de button onderaan om je wijzigingen op te slaan.
  7. Dat was alles, vanaf nu staan je permalinks goed ingesteld.

 

Het zal je ook opgevallen zijn dat er meerdere keuzes zijn die je aan kunt vinken maar die raad ik je allemaal niet aan als je jouw artikelen snel hoger in google wilt krijgen.

Van al je artikelen die je vanaf nu schrijft staat automatisch de permalink structuur goed ingesteld, het mooie van WordPress vind ik onder andere dat je ook al je oudere berichten waar dit niet goed stond niet meer hoeft na te kijken.

Die worden namelijk allemaal automatisch aangpast aan de verandering die je zojuist hebt doorgevoerd.

In een ander artikel ga ik het met je hebben over een hele handige plugin die je echt nodig hebt voor een goede onpage SEO.

Deze plugin is van Joost van der Valk, een Nederlander die heel veel over zoekmachine optimalisatie weet. In deze plugin wordt alles aangegeven dat niet goed zou staan voor een hoge positie in Google.

Mochten je permalinks niet goed staan, wat jou nu natuurlijk niet meer gaat gebeuren, dan geeft die plugin daar een melding van en kan je dat alsnog aanpassen.

Alleen in dat geval pas je de permalink dan aan voor dat specifieke bericht en op de manier die wij nu besproken hebben, hebben we die goed gezet voor al je bestaande en nog te schrijven artikelen, wel zo handig, toch?!

Is het aanpassen van de WordPress permalinks gelukt?

Ik ga er vanuit dat je aan de hand van het bovenstaande stappenplan je eigen permalinks hebt aangepast. Mocht dit om wat voor reden niet gelukt zijn dan hoor ik het graag van je in de reacties hieronder.

Vond je dit artikel leuk, handig of waardevol? Ik zou het heel erg leuk vinden als je het dan op je favoriete social media kanaal zou willen delen. Misschien dat je op die manier andere mensen in je netwerk hier ook mee verder helpt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *